Муза

Едно семейство завладяно от синдрома на любовта

Те са от Красимир Ламбов и Силвена Христова, заедно с винаги усмихнатите си деца Крис и Микаела. Всички заедно съставят едно семейство, в което щастието и любовта намират място във всеки един момент. Те са едно наистина щастливо семейство, което загася често лампите и пуска музика, и изведнъж всички се пренасят в една семейна дискотека, или пък подрежда възглавници на земята, пуска филм и обикновената вечер се превръща в семейна кино вечер. Друго любимо занимание е ходенето на плаж, където Крис с мама превръщат пясъка в замък, а Микаела и тати се гонят и хвърлят камъчета в морето. Все по-често забавленията им на плажа се превръщат и в разнообразна и приятна вечеря под формата на пикник. Част от всички тези моменти на пълно щастие те споделят в канал в YouTube. Там определено може да видите колко любов и радост излъчват и четиримата.

Крис е на 5 години, обича да играе с животни и коли и е изцяло в ролята на палавия и грижлив батко, на който най-любимото му нещо е да разсмива малката си сестричка. Микаела и на 3 години, обича да играе с кукли и да се грижи за тях, тя има Синдром на Даун, но по нищо не отстъпва на батко си в пакостите. Двамата са като всички други деца, радостта не слизат от лицето им и играта е на първо място.

След като вече споменахме за Синдрома на Даун, нека да дадем яснота над него. Синдрома на Даун (СД), наречен също така Тризомия 21 е състояние, в което допълнителен генетичен материал предизвиква забавяне в развитието на децата, най-честата генетична аномалия. Той засяга средно 1 на 800 бебета.

Всеки от нас, при зачеването си получава 46 хромозома- 23 от майката и 23 от бащата. При децата с Даун се онаследяват не 46, а 47 хромозома и по този начин се появява Синдромът. Всъщност децата със СД имат широк обхват на способности и няма начин да се каже на какво ще бъдат способни от самото раждане.

За съжаление няма официална статистика колко хора в България живеят със Синдрома на Даун, това е огромен проблем, който не се разрешава от никой. Единствената информация за това е, че в България годишно се раждат около 100 такива деца и слънчевата Микаела е едно от тях.

Преди Силвена да роди Микаела, Краси е срещал хора със Синдромът на Даун и е по-информирания от двамата. По време на бременността си с Микаела, Силвена си е правила ранен и късен биохимичен скрининг (математическо изчисление за генетични аномалии), това изчисление често е подвеждащо и несигурно. В техния случай то показва, че няма никакъв риск детето да се роди със Синдром на Даун. Случайност или не, вечерта преди Силвена да роди, Краси попада на повторение на предаването „На кафе“, в което гостуват родители на деца със Даун и така научава подробности, за децата с този синдром.

Въпреки, че веднага след като някой чуе дете със Даун, си представя дете с забавяне в развитието, Микаела е пример, че това не е така. Тя посещава масова ясла и скоро ще започне детска градина заедно с всички нейни връстници. Тя участва във всички дейности в яслата и се забавлява с приятелите си там. Също умее да се храни и пие от чаша сама, умее да се облича с малка помощ, танцува, пее, брой до 10 и общува с всички около нея. В къщи дори е достойна помощничка в домакинството като слага салфетки на масата и задължително си отсервира. Всичко това тя прави с голямо удоволствие. Дори и предстои да започне да ходи да музикотерапия, където да се радва на любовта си към музиката. Само чрез тези си умения, Микаела може да докаже, че за децата със СД няма никакви граници.

Преди време цялото весело семейство се включва в инициативата наречена „Промяната“. За нея Краси попада на клип от информационната им кампания, ден преди крайната дата за кандидатстване. Това е и момента, в който той и Силвена решават, че е време да направят нещо в полза на хората с Синдром на Даун. Участието им в тази инициатива дава видимост на хората със СД. Дава им също и това, което би трябвало да получат от държавата, която не се грижи подобаващо за децата със специални потребности. Чрез „Промяната“ успяват да превърнат идеята си в действащ проект, който да достига до хиляди хора, който го подкрепят и харесват. Благодарение на проекта им, за забавни видеа, които показват живота със Синдром на Даун, все повече хора си променят мнението за СД, все повече хора се информират какво всъщност е Синдромът и все повече хора променят виждането си и започват да подкрепят всички хора със Синдром на Даун. Много родители на новородени бебета с Даун се свързват с тях, след като попаднат на клиповете им. Благодарение на фондация „Промяната“ те успяват да достигат целите си, а благодарение на тях ние успяхме да разберем, че хората със Синдром на Даун са като всички нас.

Ето и техни думи за проекта:
„Нашият проект „Живот със Синдром на Даун“ е свързан с реализиране на видеоклипове, в които да споделяме моменти от нашия живот със синът ни Крис – на 5 г и с дъщеричката ни Микаела – на 3 г, която се роди със Синдром на Даун. По този начин искаме да променяме обществени нагласи, мнение и предразсъдъци за Синдрома на Даун. Искаме да покажем, че да си различен не е лошо и че хората със Синдром на Даун имат право на достоен и щастлив живот като всички останали. Проектът ни е много нестандартен и това всъщност се харесва и привлича хиляди последователи, които подкрепят нашето семейство и всички хора със Синдром на Даун. В днешно време най-лесният и най-бързият начин, за да се достигне до хората е чрез видеосподелянето в различни канали. Ще се радваме всички, които четат, да ни намерят и последват в Живот със Синдром на Даун/Life with Down Syndrome във vbox7, youtube, facebook и instagram. Само за 8 месеца във фейсбук имаме над 10 000 последователи, а в youtube близо 9 000 абонати.“

Аз лично следя, всеки един момент от ежедневието им, който те споделят. Спокойно мога да заявя, че благодарение на проекта им за също се информирах и придобих друга гледна точка.

А Вие, променихте ли нагласата си за хората със Синдром на Даун?

Youtube канала им: https://www.youtube.com/channel/UCJr9ZMAgyKYZHgAg1YsDOzQ

vbox7 канала им: https://www.vbox7.com/user:jivot_downsyndrome

Facebook страницата им: https://www.facebook.com/jivot.downsyndrome/

Instagram: https://www.instagram.com/lifewithdownsyndrome/

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s